Inhoud

Opstellingen thuisnetwerken

Het simpelste thuisnetwerk bestaat uit 2 computers die verbonden zijn met een crossover UTP kabel. Er is geen switch of hub nodig.

netwerk

Wil je een netwerk aanleggen met meer dan 2 computers dan worden de netwerkcomputers verbonden met een hub of een switch.

netwerk

Als je op je netwerk een internetverbinding gaat delen dan moet er tussen de twee netwerken, internet en het thuisnetwerk, een apparaat staan dat het verkeer regelt: een router. De router komt tussen de switch of hub en de modem. De belangrijkste taak van de router is zorgen dat verkeer vanaf het internet op de juiste netwerk pc terecht komt en andersom.

netwerk

Gecombineerde modems, routers en switches

Het overzicht van een thuisnetwerk met gedeelde internetverbinding hierboven is de meest gangbare opstelling voor een thuisnetwerk. De modem, router en hub of switch kunnen 3 verschillende apparaten zijn, maar er zijn ook geÏntegreerde oplossingen verkrijgbaar. Een hardware router heeft bijvoorbeeld bijna altijd een ingebouwde switch. Meestal kan je daarom op een hardware router direct 4 tot 8 computers aansluiten. Onder de naam modemrouter of multi-pc modem worden apparaten verkocht, die zowel een modem, een router als een switch ingebouwd hebben. Een echte totaaloplossing dus. Vaak hangt het van de internetprovider af welke oplossingen aangeboden en ondersteund worden.

router

Bij een netwerk met software routing zijn modem, router pc en hub of switch aparte apparaten. De router pc heeft twee netwerkverbdindingen, één verbinding met de modem en één verbinding met de hub of switch.

software