Inhoud

Router

Een router is een apparaat dat simpel gezegd 'verkeer regelt' tussen twee netwerken. In een thuisnetwerk staat de router tussen het thuisnetwerk en het grootste netwerk ter wereld, het internet. De router is daartoe aan de ene kant verbonden met een internet modem en aan de andere kant met het thuisnetwerk.

Routen kan met behulp van een hardware router of een software router. Een hardware router is een apparaat dat speciaal gemaakt is om te router (zie afbeelding). Een router is vaak gelijk voorzien van een switch. Je kan er dus direct netwerkcomputers in pluggen zonder dat je daar nog een aparte switch of hub voor nodig hebt.

Een software router is een computer waarop routing software draait. Gebruik je een computer als router, dan gebruik je een aparte switch. De router computer is voorzien van twee netwerkverbindingen: een met de modem en een met de hub of switch.

Het voordeel van een hardware router is dat je maar 1 klein apparaatje hebt dat constant aan staat om een internetverbinding voor alle netwerkcomputers mogelijk te maken. Dit kost minder energie, maakt minder herrie en neemt minder ruimte in. Bij het gebruik van een software router moet de computer met de routing software (bijvoorbeeld Windows ICS) aan staan als de rest van het netwerk gebruik wil maken van internet. Dit kost dus relatief veel energie, etc. Het voordeel van een software router is weer dat je er met behulp van software leuke trucken mee kunt uithalen (snelheidslimieten instellen, een firewall naar eigen keuze gebruiken, etc).

hardware Een hardware router van SMC. Zoals je ziet kun je in de ingebouwde switch aan de achterkant direct een aantal (4) UTP kabels steken.