Inhoud

Gebruikte techniek

Een netwerk bestaat uit 2 of meer computers die met elkaar kunnen communiceren. Meestal zijn de computers fysiek met elkaar verbonden door een kabel en netwerkkaarten, maar draadloze verbindingen zijn op dit moment sterk in opkomst. De meest gebruikte netwerktechniek is ethernet. Voor thuisnetwerken is het zelfs dÉ standaard. In deze uitleg zullen we een ethernet netwerk aanleggen met netwerkkaarten en UTP bekabeling.

Protocol

Om op een netwerk te kunnen communiceren gelden er altijd bepaalde regels. Als computers bij het verzenden van data niet bepaalde afspraken zouden maken zou data verkeerd aankomen, niet begrepen worden en mogelijk vergeten of teruggestuurd worden. De regels voor netwerkcommunicatie tussen twee of meer computers zijn vastgelegd in eenprotocol. De meeste thuisnetwerken gebruiken het TCP/IP protocol om computers met elkaar te laten communiceren. Webpagina's worden op internet ook verzonden via het TCP/IP protocol (meer specifiek: het HTTP protocol, een protocol dat gebruikt maakt van TCP/IP).

Hiermee zijn de meest basale voorwaarden voor een netwerk geschapen: een verbinding (fysiek dan wel draadloos) en een protocol voor de netwerkcommunicatie. In de 'netwerk aanleggen' guide leggen we een fysiek netwerk aan, dus alleen nog maar de hardware. Met de andere guides op deze site kun je je netwerk echt gaan gebruiken door een internetverbinding te verdelen over de netwerkcomputers of door bestanden te delen tussen netwerkcomputers.