Inhoud

Hardware routers

In de Linksys WRT54G vind jeportforwarding opties op de pagina "Applications & Gaming". Zoals je ziet wordt niet in elke router dezelfde terminologie gebruikt. In een SMC Barricade router vind jeportforwarding weer onder de titel "Virtual Server". In elk geval zullen de menu's in de verschillende routers er ongeveer hetzelfde uitzien.

Portforwarding in de Linksys WRT54G

Linksys In bovenstaand voorbeeld zie jeport forward regels voor twee services. Je ziet dat je in de Linksys router een range aan poorten tegelijk kan forwarden door een start en een end port op te geven. Wat hier bovendien opvalt is dat je alleen de publieke poort kan instellen en geen lokale poort. Je mapt dus altijd poort X op de router op poort X van de netwerkcomputer. In de SMC Barricade router (en in Windows) verschilt dit.

Portforwarding in de SMC Barricade 7004vbr

SMC In de SMC Barricade 7004VBR router kun je wel een publieke en een lokale (private) poort instellen, maar je kunt géén poort rangeforwarden. In het voorbeeld hierboven worden aanvragen vanaf internet op (public) poort 21 doorgestuurd naar (private) poort 21 van de computer met IP adres 192.168.2.66. Doordat je met de SMC router wel de mogelijkheid hebt om een verschillende lokale (private) en publieke poort op te geven, kun je bijvoorbeeld een FTP server voor de buitenwereld toegankelijk maken op poort 21, terwijl de FTP server op de computer in het netwerk gebruik maakt van een andere poort.