Inhoud

Port forwarden / mappen

Port forwarden en port mappen is hetzelfde. Wanneer je op een computer in het netwerk een service draait, zoals een web (http) server of een FTP server moet je de router daarvan op de hoogte stellen en aangeven hoe het verkeer moet lopen van en naar de computer voor die service. Stel je wilt op een computer in het netwerk een FTP server draaien. Als iemand vanaf internet wil inloggen op de FTP server komt dit verzoek in eerste instantie binnen op de netwerk router op poort 21. Poort 21 is de poort die standaard door het FTP protocol gebruikt wordt. De router moet nu de aanvraag doorsturen naar een door jou opgegeven intern ip adres en poort.

Je kan bijvoorbeeld op de netwerkcomputer een FTP server draaien op poort 2222. De poortmap ziet er dan uit zoals onderstaand schema. port

Een port fowarden doe je wanneer op een netwerkcomputer een service draait die vanaf internet bereikbaar moet zijn. Een 'service' is een programma dat aanvragen (requests) afhandelt. Een webserver handelt bijvoorbeeld aanvragen naar webpagina's en bijbehorende bestanden zoals plaatjes af. Een SQL server handelt database queries af. Een file sharing (p2p) programma handelt aanvragen af naar bestanden in een gedeelde map op de hardddisk.

Soms is port forwarden niet echt nodig, maar worden de prestaties van het programma verbeterd als er wel poorten geforward zijn. Wanneer je precies poorten moet forwarden en wélke poorten dat zijn lees je doorgaans in de documentatie van de software of op forums.