Inhoud

Netwerkkaarten

Moderne netwerkkaarten zijn meestal voorzien van lampjes. Deze vormen een makkelijke test methode voor als je netwerk niet werkt. Als de kaart juist geïnstalleerd is en via de juiste UTP kabel verbonden is met een ander netwerkapparaat zoals een computer, een router of een switch, dan moeten de lampjes oplichten. Als er van een netwerkkaart de lampjes niet branden dan is de netwerkkaart is niet juist geïnstalleerd of de netwerkkaart is kapot of hij is niet verbonden met een (werkende) switch, hub, router of ander apparaat.

Om te kijken of de netwerkkaart goed in geïnstalleerd ga je naar control panel (configuratiescherm)> system > tabblad hardware en je klikt vervolgens op 'device manager' (apparaatbeheer).

apparaatbeheer

In de lijst moet onder 'network adapters' de netwerkkaart te zien zijn en er mogen geen foutmeldingen bij staan. Als er een uitroepeken of een kruisje bij de netwerkkaart staat dan kun je dubbelklikken op de kaart om te zien wat het probleem is. Waarschijnlijk is er geen of een verkeerde driver geïnstalleerd.

Draadloze en gewone netwerkkaarten vind je beide onder 'network adapters'. Een netwerkkaart kan ook uitgeschakeld zijn. Je ziet dan een rood kruisje staan. Rechtermuisklik op de netwerkkaart en kies 'enable' om te proberen de netwerkkaart aan te zetten.