Inhoud

Pingen naar internet

Je kunt door te pingen ook van een computer op internet zien of-ie bestaat, online is en of-ie verbindingen aan kan gaan. Webservers zijn meestal bereikbaar via een naam, bijvoorbeeld www.tekstenuitleg.net en altijd via een ip adres. Het ip adres van de server waar Tekstenuitleg op staat is 62.212.81.12.

Een ip adres op internet pingen

Open wederom een command prompt via start > run (uitvoeren) > type 'cmd'. Type in de command prompt 'ping 62.212.81.12'. Als je antwoord krijgt, dan is er in elk geval een verbinding met het internet. Als je geen antwoord krijgt dan is er geen verbinding met internet of de server van Tekstenuitleg ligt plat. Om alles uit te sluiten kun je nog een ander ip adres pingen, bijvoorbeeld dat van nu.nl: 62.69.168.13. Als je in beide gevallen geen antwoord krijgt dan kun je er vrij zeker van zijn dat er geen verbinding is. Probeer de router te pingen en eventueel een andere netwerkcomputer om te zien of de verbindingen binnen het (thuis)netwerk goed zijn. Als dat zo is, zou het kunnen zijn dat er een storing is bij je internet provider of dat de modem niet goed werkt. Als je wel ip adressen kan pingen op internet, lees dan verder.

Een domeinnaam pingen

Door in plaats van het ip adres de domeinnaam van een server te pingen kun je zien of de DNS configuratie goed werkt. Ga naar de command prompt en type 'ping tekstenuitleg.net'.

pingen

Als je zoals hierboven antwoord krijgt dan zou je via een webbrowser websites moeten kunnen bezoeken. Als je nu geen antwoord krijgt en je kreeg wél antwoord bij het pingen van het ip adres, dan is er iets mis met de DNS instellingen van de verbinding. Ga na welke DNS servers je gebruikt door in de command prompt 'ipconfig /all' te typen. Onderaan vind je de DNS servers die in gebruik zijn. Je internet provider kan je vertellen wat de adressen van de DNS servers zijn. Je kunt er ook zelf achter komen door 'ipconfig /all' te gebruiken op een computer die websites kan bezoeken.