Inhoud

Tot slot

Zoals ik in het begin zei is dit artikel 'enigzins' logisch opgebouwd. Een betere kwalificatie is niet mogelijk, omdat het per persoon en situatie een beetje verschilt wat je als eerste test. In dit artikel lopen we van 'laag' naar 'hoog'. Je checkt eerst alle basale instellingen en je probeert steeds meer dingen tot je bij het uiteindelijk doel, de internetverbinding aan komt. Als je geen zin hebt om eerst op je knietjes alle netwerkonderdelen te checken bij een netwerkprobleem kun je eerst pingen. Als pingen naar een nabij gelegen computer of router slaagt, dan heb je een probleem met de kabel, de netwerkkaart en de ip configuratie van de computer al uitgesloten. Ping helpt je kortom om snel een overzicht te krijgen van welke computers wel en niet beschikbaar en bereikbaar zijn.

Naast ping is er nog een aantal andere netwerkcommando's gebruikt in dit artikel. Hier volgt een korte opsomming van een aantal netwerkcommando's in Windows XP Professional. Open een command prompt (start > run (uitvoeren) > type 'cmd' <enter>) en type naar wens:

Commando Uitvoer
'
ipconfig Geeft de basisinstellingen van de Windows IP configurate weer
ipconfig /all Geeft de uitgebreide instellingen van de Windows IP configuratie weer
ipconfig /release Hiermee laat de netwerkkaart zijn IP gegevens los.
ipconfig /renew Hiermee worden nieuwe IP gegevens opgevraagd. Als je een router hebt zal de DHCP server in de router nieuwe IP gegevens naar de computer sturen.
ping domeinnaam of ip adres Door een computer te pingen kun je zien of deze bestaat, online is en of-ie verbindingen aan kan gaan. Je test tegelijk de verbinding naar die computer.
tracert ip adres of domeinnaam Tracert is een commando dat laat zien via welke sprongen (adressen/servers) jouw computer contact legt met het opgegeven ip adres of domeinnaam.