Inhoud

Andere maatregelen

Je kunt eigenlijk niet voorkomen dat je computer met de tijd wat trager wordt. Een computer met een verse Windows-installatie is altijd sneller dan een computer die een jaar gebruikt is. Dat komt omdat de schijf nu eenmaal voller raakt en doordat je nieuwe software installeert zoals een virusscanner, wellicht een firewall, office software, etc, etc. Er komen dus met de tijd steeds meer processen die beslag leggen op je computer.

Beperk het aantal processen

Wat je wel kunt doen om te voorkomen dat je computer al te traag wordt is zorgen dat er geen onnodige 'troep' op terecht komt. Dit doe je door op te letten wat je installeert. Nog steeds zijn er veel websites die allerhande toolbars en advertentiesoftware op je computer willen installeren. Deze programma's snoepen elk een beetje van de 'bronnen' van je computer op. Kijk uit met wat je installeert.

Hijackthis

Op de vorige pagina las je al hoe je kunt uitzoeken waar een bepaald proces voor dient en of je de bijbehorende software kunt de-installeren. Hijackthis is een programma dat automatisch processen opzoekt die 'niet pluis' zijn. Hijackthis identificeert processen die horen bij advertentiesoftware, virussen en andere schadelijke zaken. Op de website van Hijackthis vind je uitleg en instructies.

Systeemindeling

De manier waarop je je harde schijf (of schijven) indeelt heeft ook invloed op de snelheid van de computer. Als de harddisk waarop je besturingssyteem staat overvol raakt wordt de computer traag. Zeker als Windows niet genoeg ruimte heeft om het wisselbestand op te slaan kan de computer behoorlijk traag worden, maar sowieso wordt de computer traag als de harddisk waar het besturingssyteem op staat erg vol staat met gegevens.

Een populaire aanpak die ik zelf ook altijd toepas is het maken van een systeemschijf en een dataschijf. Je kunt hiervoor twee fysieke harddisks gebruiken, maar je kunt ook twee partities maken op een enkele harddisk. Zelf maak ik een systeempartitie van zo'n 30 gigabyte waar ik Windows en de rest van mijn programma's op installeer. Met de rest van de ruimte maak ik een tweede partitie die ik uitsluitend gebuik voor gegevens: muziek, afbeeldingen, documenten, films, mailbestanden, backups, etc. Een ander voordeel van deze aanpak is dat je niet gelijk al je gegevens kwijt bent als je Windows een keer opnieuw installeert.