Inhoud

Oorzaken van een trage computer identificeren

Waarschijnlijk de meest gehoorde klacht als het over computers gaat is 'hij is zo traag'. In dit artikel laat ik je zien hoe je kan uitvinden waarom jecomputer traagis en wat je er aan kunt doen, zowel preventief als achteraf.

Hoe snel een computer is hangt voor een belangrijk deel af van de hardware die erin zit. De snelheid van de processor en de harddisk hebben bijvoorbeeld grote invloed op de snelheid van de computer. De snelheid (of juist traagheid) van een computer of laptop wordt echter ook bepaald door wat de computer zoal te doen heeft en hoeveel harddiskruimte, processorkracht en geheugenruimte er over is om werk mee te verrichten.

Waarom worden computers trager met de tijd?

In feite worden ze niet trager. Veel mensen geven hun computer met de tijd gewoon steeds meer te doen en proppen hem steeds voller met gegevens. Dit werkt vertragend. Een tool die je kunt gebruiken om de oorzaak van de traagheid te identificeren is Windows Taakbeheer.

Hoe presteert mijn computer?

Windows Taakbeheer (Taks Manager in het engels) is een applicatie die je laat zien hoeveel werk de computer verricht en over welke processen dat werk verdeeld is. Het is de tool die je gebruikt om te zien of je computer inderdaad teveel te doen heeft en waar dat aan ligt. Druk op CTRL + ALT + DEL, kies 'Taakbeheer' (Task Manager) en dan de Prestaties (Performance) tab.

Taakbeheer

CPU gebruik

Linksboven zie je het CPU (processor) gebruik. Momenteel wordt 2% van de processorkracht gebruikt, ofwel, mijn laptop staat te nietsen. Rechtsboven zie je in een grafiek de geschiedenis van het CPU gebruik. Als de processor van jouw computer constant aan het werk is, dan kun je dat hier dus zien. Het is normaal dat enkele procenten van de CPU-capaciteit constant gebruikt worden. Staan er echter constant tientallen procenten op de klok, dan is er iets mis. In de volgende pagina's van dit artikel lees je wat je kunt doen aan constant verhoogd CPU-gebruik.

Wisselbestand

Linksonder in het Windows Taakbeheer zie je PF Usage, ofwel het gebruik van het wisselbestand. Wat is een wisselbestand? Als je een programma heb opgestart, maar je gebruikt het een tijdje niet, dan kan Windows onderdelen van dat programma tijdelijk op de harddisk bewaren in het wisselbestand. Hierdoor komt er geheugenruimte (zie RAM geheugen) vrij voor andere programma's. Windows verplaatst tijdens het werken met de computer regelmatig gegevens tussen de het wisselbestand en het werkgeheugen. Dit heet 'swappen'. Het wisselbestand wordt in het engelsswap file ofpage file genoemd. Swappen is intensief. Er zijn veel lees- en schrijfacties op de harddisk voor nodig en die werken vertragend. Op de volgende pagina ga ik dieper in op de swap file en hoe jecomputer traag kan worden door swappen.