Inhoud

Het wisselbestand

Als je een trage computer hebt is het soms een kwestie van goed luisteren om uit te vinden waar het aan ligt. Staat je harddisk constant te ratelen dan ligt het voor de hand dat een of ander programma veel gegevens aan het lezen of schrijven is. En daarvan word je computer traag. Lezen en schrijven van en naar de harddisk is nog altijd een behoorlijk trage onderneming vergeleken met andere bewerkingen die de computer doet.

Windows gebruikt een wisselbestand op de harde schijf om tijdelijk dingen op te slaan die niet in het beschikbare werkgeheugen passen. In feite is het wisselbestand een uitbreiding van het werkgeheugen, maar dan op de harddisk. Het werkgeheugen van de computer is echter vele malen sneller dan de harddisk. Hoe vaker Windows gebruik moet maken van het wisselbestand, hoe trager je computer wordt. Overmatig gebruik van het wisselbestand merk je aan veel activiteit op de harddisk.

Als je vermoedt dat je computer traag is doordat er veel geswapt wordt, ga dan naar Taakbeheer. Druk CTRL + ALT + DEL tegelijk in om Taakbeheer op te roepen. Ga in Taakbeheer naar het Prestaties-tabblad. Zoals je ziet heeft mijn laptop een totaal van 3.66 gigabyte geheugen en is er nog 2.28 gigabyte beschikbaar. Mijn laptop heeftruimvoldoende geheugen om zijn werk te verrichten en hoeft niet of nauwelijks te swappen.

Taakbeheer

Heb je daarentegen slechts enkele tientallen megabytes over, dan kun je ervan uit gaan dat er veel geswapt wordt. In dit geval kun je of geheugen bijplaatsen, of zorgen dat er minder geheugen gebruikt wordt door minder (liefst zware) programma's te draaien. In het volgende hoofdstuk ga ik in op programma's en processen.