Inhoud

Computer beveiligen met antivirus software en een firewall

Het internet is een gevaarlijke plek voor een onbeschermde computer. Voor je het weet heeft je digitale huisdier een ernstige virusinfectie of is hij (het?) gerecruteerd voor het botnet van een internetpiraat. Jecomputer beveiligen met een firewall en een virusscanner kan een hoop van deze ellende voorkomen.

Programma's voor het beveiligen van je computer

Er zijn een hoop programma's waar je jecomputermee kuntbeveiligen. Grofweg vallen ze uiteen in drie categorieën: firewalls, virusscanners en programma's die 'malware' verwijderen.

Eenfirewallbeschermt je computer tegen misbruik van buitenaf. Het blokkeert ingangen die kwaadwillenden kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot je computer.

Eenvirusscannerzorgt ervoor dat er geen malafide software op je computer terecht komt. Zo scant een virusscanner bestanden die je gedownload hebt en waarschuwt als zo'n bestand een virus bevat.

Malware is een algemene term voor software die niet direct heel schadelijk is, maar die wel erg irritant is of die ten koste gaat van de privacy. Voorbeelden van malware zijn programma's die je surfgedrag bijhouden, programma's die automatisch advertenties op je computer laten verschijnen, et cetera.

Welke beveiligingsopties zijn er?

Er zijn verschillende opties om veiliger te internetten. Als je Windows of Mac OSX gebruikt, dan heb je eeningebouwde firewall. De Windows firewall is in Windows 7 bereikbaar via het configuratiescherm bij Systeem en Beveiliging.

systeem

Als je computer verbonden is met een router dan ben je meestal ook al beschermd door de firewall in je router. Deze firewalls beschermen je voor 'kwaadaardig' verkeer vanaf internet. Er is echter ook verkeer dat vanaf je eigen computer naar het internet toe gaat. Als je computer geïnfecteerd is met een virus dan kan dat virus bijvoorbeeld prive-informatie naar buiten sturen. Om dit te voorkomen heb je een beveiligingsoplossing nodig die zowel binnenkomend als uitgaand verkeer controleert.

Two-way firewalls

Een 'two-way' firewall controleert zowel binnenkomend als uitgaand verkeer. Dit is software die je los moet installeren en die soms onderdeel is van een complete beveiligingsoplossing waar ook een virusscanner en eventueel anti-malware software in zit.

De uitdaging van een tweeweg-firewall ligt in het onderscheiden van legitiem en malafide uitgaand verkeer. Vaak moet je bij zo'n firewall toestemming geven als een programma voor het eerst informatie naar het internet wil sturen.

systeem

Beveiligingsoplossingen

Hieronder staan enkele van de bekendere producenten van beveiligingssoftware op een rijtje.

  • Zone Alarm maakt firewalls, virusscanners en biedt een internet secutiry suite waar alles in verpakt zit.
  • Symantec maakt onder de naamNorton diverse beveiligingsproducten, waarvan Norton Internet Security de bekendste is. In Norton Internet Security zitten een firewall, antivirus, antispyware en bescherming tegen phishing.
  • Ook PC Tools biedt diverse beveiligingsproducten, zowel los, als geïntegreerd in een beveiligingssuite.
  • Kaspersky is een van oorspring Russisch beveiligingsbedrijf dat de grootste moeite steekt in het buiten de deur houden van virussen, hackers en ander gespuis. Ze bieden diverse beveiligingsproducten, waaronder ook een suite waarin verschillende beveiliginsoplossingen verpakt zijn.
  • Comodo biedt net als de concurrenten diverse losse en geïntegreerde beveiligingssoftware. Bovendien biedt Comodo een gratis firewall aan.

Gratis beveiligingssoftware

En dan nog een lijstje met gratis virusscanners en firewalls.

  • AVG Anti-Virus Free is degelijke antivirus-software met regelmatige updates voor de herkenning van nieuwe virussen.
  • Comodo biedt een gratis firewall aan.
  • PC Tools heeft zowel een gratis virusscanner als een gratis firewall in de aanbieding[/url]
  • De gratis firewall van Zone Alarm is een uitgeklede versie van hun betaalde firewall.

Tot zover de mogelijkheden voor het beveiligen van je computer. Laten we eindigen met eem tip. Beveiligingssoftware is een grote steun in de rug als je je computer wil schoonhouden en veiliger wil internetten. Het is echter niet verstandig om je honderd procent veilig te wanen op internet als je beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd. Een virusscanner herkent nooit alle malafide software en sommige beveiliginglekken liggen op het menselijke vlak en daar kan software niets uithalen. Hackers hebben hier zelfs een term voor: "social engineering". Social engineering wil zeggen dat een kwaadwillend persoon toegang krijgt tot een computersysteem simpelweg door op te bellen of te mailen en zich voor te doen als een betrouwbaar persoon die enkele persoonlijke gegevens (wachtwoorden, etc) nodig heeft. Tegen zulke methodes is natuurlijk geen firewall of virusscanner opgewassen. Kijk dus altijd uit welke informatie je vrijgeeft en aan wie!Veilig internettenbegint bij jezelf!