Inhoud

Cursus database ontwerpen

In deze cursus leer je een database ontwerpen. Databases zijn programma's die gegevens opslaan en beschikbaar maken. Veel programma's maken gebruik van een database. Je maakt zelf waarschijnlijk dagelijks gebruik van databases. Als je geld opneemt bij de pinautomaat raadpleeg je de database van de bank, als je websites op internet bezoekt raadpleeg je een database waar (o.a) paginateksten in po zijn geslagen, als je een nieuw paspoort aanvraagt wordt ongetwijfeld een database met persoonsgegevens geraadpleegd, etc. In deze cursus relationele database ontwerpen leer je zelf eendatabase ontwerpenvolgens het relationeel model.

Het relationeel model bestaat uit een aantal aanbevelingen die je toe kan passen op het ontwerp van je database. Het beschrijft hoe gegevens logisch en efficiƫnt georganiseerd kunnen worden in tabellen en hoe gegevens uit verschillende tabellen gekoppeld kunnen worden. De meeste databases zijn tegenwoordig relationeel.

In deze cursus leer je een relationele database ontwerpen. Als leidraad voor deze cursus is de ontwikkeling van een eenvoudige database voor een klantcontactsysteem genomen. We gaan daartoe tabellen ontwerpen voor het opslaan van klantgegevens en 'contactmomenten'.

Om de principes in deze cursus wat te verhelderen zijn er voorbeelden opgenomen. Deze komen uit Microsoft Access 2003. Deze cursus is niet een cursus Access, maar een cursus database-ontwerp. Je kunt een programma als Access gebruiken om de voorbeelden uit deze cursus zelf na te maken.

De cursus relationele database ontwerpen bestaat uit de volgende hoofdstukken.