Inhoud

De ontwikkelomgeving

Wat zou een cursus Java zijn zonder een uitleg over het zelf maken van een Java programma? Precies, géén cursus Java. Voordat we echter Java kunnen schrijven moeten we een 'ontwikkelomgeving' opzetten Dat klinkt moeilijker dan het is, omdat onze ontwikkelomgeving erg klein is. We hebben alleen Java en een text editor nodig.  

Java Development Kit downloaden en installeren

Als je Java gaat downloaden heb je twee keuzes: de Java Runtime Environment (JRE) of de Java Development Kit (JDK). De JRE heb je nodig als je alleen Java programma's wil draaien op je computer. Als je ook zelf programma's wil schrijven en compileren, dan heb je de JDK nodig.

De snelste manier om de JDK te bemachtigen is om "download JDK" in te typen bij Google en op een resultaat van oracle.com te klikken. Als het goed is kom je dan op de Java downloadpagina.

  1. Zoek de JDK op (niet de JRE)
  2. Kies de laatste JDK voor jouw besturingssysteem. Het maakt niet uit of je Java 6 of Java 7 kiest en de versie doet er ook niet toe voor deze cursus.
  3. Open het bestand als het gedownload is en installeer de JDK.

Code editor

De volgende stap in dit Java-avontuur is het bemachtigen van een programma om Java code mee te schrijven. Er zijn voor Java fantastische Integrated Development Environments (IDEs) verkrijgbaar, zoals Eclipse en Intellij.

Intellij IDE

IDE's zoals Intellij maken het werken met grote Java-projecten aanzienlijk gemakkelijker met functies zoals 'code completion' en 'syntax highlighting'.

Wij gaan in deze cursus geen IDE gebruiken. Het gebruik van een IDE brengt extra complexiteit met zich mee en om de basis van Java te begrijpen heb je geen complete ontwikkelomgeving nodig. Wij gaan gewoon een text editor gebruiken. Zelf gebruik ik graag Notepad++, omdat dat basale syntax highlighting heeft (later meer hierover) en omdat het goed omgaat met tabs, wat bij programmeren erg handig is.

Zo, dat was dat. Nu we alle ingrediënten hebben is het tijd om een Java programma te gaan maken!